Schrijven met PROMPTS

26-09-2018

Verhalen schrijven is leuk en als je begint zit je boordevol ideeën die al lang zaten te borrelen in je hoofd, klaar om neergepend te worden.  Maar wat doe je als al je leuke ideetjes op zijn?  Dan ga je op zoek naar 'prompts'.  

Wat zijn prompts nu eigenlijk?  Prompts zijn korte zinnetjes die je verhaal in gang zwengelen.  Een prompt kan een beginzin zijn van je verhaal, een idee of een premisse.

Waar kan je zo'n prompts dan vinden?  Als je even de hulp van je oude vriend Google gebruikt vind je er honderden.  Typ gewoon 'writing prompts' in de zoekbalk en voilà.  Websites genoeg die maar al te graag aan je vraag voldoen.  De Engelse taal machtig zijn is wel een must.  Sorry hiervoor.

Zelf ben ik ook op zoek gegaan.  Ik ben op een leuke site terechtgekomen waar je onder andere veel advies kan terugvinden in verband met schrijven.  Zeker de moeite waard om eens op te zoeken en te bekijken.  Bij de sectie 'science-fiction-writing-prompts' heb ik de bovenste prompt genomen en er een verhaal bij geschreven.  Sterrenkind.  Het was zalig.  Het schrijven gaat steeds vlotter.  Door al de research online leer ik veel bij, over dialogen schrijven bijvoorbeeld.  

Ik heb voor mijn cursus bij de NHA een kortverhaal geschreven met de titel 'Donutkopje'.  Het was mijn eerste poging met zoveel dialogen erin verwerkt.  Mijn score was slechts 5.5.  Als ik het nu teruglees snap ik wel waarom.  Een beetje feedback van de docente was uiteraard beter geweest maar ik trek mijn plan wel alleen.

Blijkbaar zijn er veel regels die komen kijken bij het schrijven van dialogen.  Ik ga 'Donutkopje' herschrijven totdat het beter wordt.  Omdat ik toch wel trots ben op Sterrenkind wil ik het verhaal met jullie delen.  Gratis uiteraard.  Gewoon klikken op de link en de download begint automatisch.  

Laat maar weten wat jullie ervan vonden.  De bijhorende prompt was :

She had her first seizure when she was 4 days old.  She flew her first spaceship when she was 17

Ik heb haar leeftijd aangepast naar 4 jaar, ik had het verkeerd gelezen, sorry hiervoor.  Maar het verhaal er rond blijft even goed.  Het belangrijkste doel van de prompt is bereikt, er is een leuk verhaal uit ontstaan.


WWW Allesbehalve