Illiger's Macaw of Ara Maracaña?

28-03-2019

Een Illiger's Macaw of een Ara Maracaña? Eigenlijk betekent het net hetzelfde. Illiger's Macaw is gewoon de Engelse benaming van een Ara Maracaña, ook nog bekend als mini-ara of dwergara.

Mooi, speels en charmant. Dat is een Illiger's Macaw of een Ara Maracaña in een notendop. Tegenwoordig zijn ze iets populairder als huiskamerpapegaai maar nog bij lange na niet zo 'hot' als de grijze roodstaart. Ze staan ook soms bekend als een kleine blauwvleugelige-ara, zeker niet te verwarren met hun grote broers. Het is een kleinere soort papegaai, iets kleiner dan een grijze roodstaart maar ze hebben echt een eigenaar nodig die veel tijd en geduld heeft om met hen te spelen en voldoende aandacht aan hen te besteden. Een Ara Maracaña is extreem sociaal en heeft het nodig om deel uit te maken van de familie waar hij verblijft. Hij kan goed getraind worden (althans volgens de artikelen die ik erover gelezen heb) en met dat trainen ben ik dan ook volop bezig.

Waarom kies je voor een Ara Maracaña of dwergara? 

Veel mensen kiezen voor een Ara Maracaña omdat ze bang zijn om een grotere soort papegaai in huis te halen, denk maar aan de grote ara's. Wist je trouwens dat de Ara Maracaña ook wel een kleine soldatenara wordt genoemd? Het is een miniatuurversie van zijn grote broer de Soldatenara of Military Macaw.  

Bron foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Military_macaw

Zoals je op bovenstaande foto kan merken heeft de grote Soldatenara dezelfde mooie blauwe kleur op zijn onderliggende vleugelveren en hetzelfde rode voorhoofd.  Enkel wat groter van formaat.

Herkomst en geschiedenis.

Het gebied waarin de Illiger's Macaw of de Ara Maracaña oorspronkelijk voorkomt bevindt zich in het zuiderse deel van Centraal Zuid Amerika, in de wouden en bossen van centraal en oostelijk Brazilië tot het noordelijke deel van Argentinië. De vogels leven daar in palmbomen en zijn meestal terug te vinden in bomen die dicht bij of aan water groeien. In die palmbomen vinden ze niet alleen voedsel maar ook bescherming.

AraMaracaña zijn hele sociale papegaaien en de wilde soort leeft in paren of kleine groepen. Ze zijn gek op elkaars gezelschap maar kunnen het ook goed vinden met andere soorten zoals ara's en kleine papegaaiachtige soorten zoals parkieten.

De Ara Maracaña of Illigers Macaw is een bedreigde soort. Dit komt voornamelijk door de verwoesting van hun natuurlijke habitat. Bossen waarin deze papegaaien leven worden gekapt om plaats te maken voor landbouwgrond. De boeren uit de streek beschouwen de Ara Maracaña's als ongedierte omdat ze hun oogsten opvreten. Ze doen dit omdat hun natuurlijke voedingsbron is omgekapt natuurlijk.

Het opjagen en vangen van de wilde papegaaien om ze daarna te verkopen is ook een grote oorzaak van het uitsterven van deze soort. De jongen worden gestolen uit hun nesten en krijgen vaak een slechte verzorging van hun rovers. Velen sterven een afschuwelijke dood in gevangenschap.

Grootte

Zoals ik hierboven al schreef is de Ara Maracaña of Illiger's Macaw een medium grote papegaai. De totale lengte van snavel tot aan het uiteinde van de staartveren is ongeveer 43 cm. De helft van zijn totale lengte bestaat uit de prachtige staart. Een gezond gewicht voor een Ara Maracaña of dwergara is rond de 300 gram.

Leeftijd

Een gezonde Ara Maracaña of Illiger's Macaw is gemiddeld 45 jaar. Er zijn echter gevallen bekend van deze soort die tot 60 jaar oud werden. Dit is uiteraard op voorwaarde dat de vogel goed verzorgd wordt.

Temperament

Ara Maracaña's of dwergara's zijn erg speelse en vriendelijke vogels die gesteld zijn op hun menselijke eigenaars. Wanneer ze kunnen opgroeien in een liefdevolle thuis zullen ze een sterke band vormen met hun 'mensen'. Soms is die band tussen Ara Maracaña en eigenaar zo sterk dat de papegaai de emoties van zijn 'mens' overneemt. Is de 'mens' verdrietig dan zal de Ara Maracaña ook verdrietig zijn. Is de 'mens' hyper dan is de vogel ook 'hyper'. Hou hiermee rekening bij het omgaan met uw Ara Maracaña. Je kan het een beetje vergelijken met baby's en moeders, men zegt immers ook : "Een rustige mama geeft een rustige baby." Ara Maracaña's hebben op tijd en stond hun rust nodig, het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Als mijn kleinkinderen bijvoorbeeld 's avonds langskomen is het altijd erg druk in huis. Flupke, onze Ara Maracaña is die drukte snel beu en begint na een tijdje te schreeuwen. Dan zet ik hem in zijn kooi en hang het overgordijn ervoor. Hij kan nog wel naar buiten kijken maar niet meer naar binnen, hij zit weg van de drukte in zijn eigen coconnetje. Na een tweetal minuten is hij dan meestal rustiger. Zo snel de kleinkinderen terug weg zijn gaat het gordijn terug weg. Als hij toch blijft schreeuwen moet ik een andere tactiek gebruiken.

Ara Maracaña's of Illiger's Macaws hebben veel mentale stimulatie nodig, ze houden ervan om druk bezig te zijn. Ze maken graag deel uit van de actie in het gezin, ze zijn ook familie. Ze zijn constant op zoek naar dingen om te doen en zitten graag op de schouder van hun eigenaar. Onze Flup zit een groot deel van de dag op mijn schouder, gaat overal mee naartoe in en rond het huis en hangt vaak aan mijn sjaal of aan de achterkant van mijn salopette. We dekken samen het bed op, plooien samen de was op, kijken samen tv enzovoort. Een Ara Maracaña is een schouderzitter, zo is het nu eenmaal. Het is mede door die nieuwsgierigheid en interesse dat een Ara Maracaña snel truukjes kan aanleren. (Truukjes aanleren gaat niet vanzelf natuurlijk en tijd en geduld zijn een grote factor hierin.)

Er zijn papegaaien die een luider stemgeluid hebben dan de Ara Maracaña's maar het moet toch gezegd worden dat zijn schelle roep op zijn minst onaangenaam luid is. Zijn normale kreet klinkt een beetje kraaiachtig, variërend in sterkte van zacht naar erg luid. Ook kan hij een kwekkend geluid produceren dat erg, érg luid is en een trillend gevoel geeft tussen de slapen van zijn 'mensen'. Het luide roepen zorgt er vaak voor dat eigenaars op den duur afstand doen van een Ara Maracaña. Vooral tijdens zijn 'puberteit' is dit verschrikkelijk. Ik heb zelf last van migraine af en toe en dan is het geluid onmenselijk.

Probeer het schreeuwen te negeren. Elke papegaai houdt van drama, zowel negatief als positief drama. Roep nooit terug, schreeuw nooit terug, verlies je geduld niet. Beloon het schreeuwen niet met drama! Als het teveel wordt kan je bijvoorbeeld een kleinere kooi aanschaffen die je af en toe in een andere kamer kan plaatsen of breng hem een paar daagjes naar een papegaaienhotel. Zet wat afstand tussen jezelf en je schreeuwende papegaai, blijf altijd kalm. Een andere manier om op het schreeuwen te reageren is door zelf op een fluisterende of zachte manier te antwoorden. Nooit slaan op de kooi, nooit roepen. Alles is drama en drama is een beloning, denk hieraan!

Het leuke aan hun stemgeluid is dat ze wel degelijk in staat zijn om woordjes aan te leren. Niet zo veel als de grijze roodstaart natuurlijk maar het lukt wel. Onze Flup zegt bijvoorbeeld 'Kiwi en Boke' (namen van twee van onze hondjes), 'kiekeboe', 'kom' en 'ja'. Het duurt lang voor hij nieuwe woorden aanleert en hij herhaalt ze tot in het oneindige. Honderd maal 'Kiwi' roepen is geen uitzondering. Het spreken draagt bij aan hun speelse mentaliteit en uitstraling.

Uiterlijk

Een Ara Maracaña of Illiger's Macaw is hoofdzakelijk groen van kleur met een felrode vlek op het voorhoofd. De veren in de nek en bovenop het kopje zijn prachtig iriserend blauw. Ze hebben bruin-rode plekken op hun onderrug (iets verscholen tussen hun vleugels) hun buikje en op de staartveren die dan weer eindigen in prachtige blauwe kleuren. Als hun vleugels gestrekt zijn kan je zien dat daar gele en olijfgroene kleuren te zien zijn. Ze hebben oranjekleurige ogen die in het voor de Ara-soorten typische kale aangezicht liggen. Ze hebben een zwarte, grote bek en vleeskleurige pootjes en tenen.


Ara Maracaña's of dwergara's zijn monomorfe, dit wil zeggen dat er geen duidelijk uiterlijk verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke exemplaren. Ze zien er dus net hetzelfde uit, alhoewel de rode plekken in het verenkleed bij de mannetjes vaak iets groter zijn. Jonge Ara Maracaña's hebben nog niet de felle, levendige kleuren van de volwassen exemplaren, dit duurt enkele jaren.

Het verzorgen en houden van een Ara Maracaña of dwergara

Een Ara Maracaña is een erg sociale papegaai die enorme behoefte heeft aan interactie met zijn 'mensen'. Indien u ervoor kiest om een Ara Maracaña in huis te halen is het belangrijk dat u bereid bent om veel tijd door te brengen met uw papegaai zodat hij zich niet gaat vervelen met allerlei nare gevolgen. Brengt u niet voldoende tijd met uw Ara Maracaña door dan zal dit resulteren in een boze of agressieve vogel, een destructieve of ongelukkige papegaai.

Indien mogelijk is het aan te raden om een tweede papegaai te adopteren. Zodoende kunnen ze elkaar gezelschap houden. De Ara Maracaña's doen het erg goed als koppel maar als u er liever een andere papegaaiachtige bijplaatst is dat ook goed. Ze hebben veel aandacht nodig, ofwel van hun 'mens' ofwel van een andere papegaai.

Ara Maracaña's staan bekend om hun geknaag. Dit kan resulteren in beschadigde deurlijsten, raamlijsten, stoelen met stukjes uit en nog meer. Hier is ook weer de boodschap om uw Ara Maracaña voldoende bezig te houden, door middel van trainen, samen spelen, voldoende aandacht geven of een metgezel. Onze Flup heeft hier al een paar keer de deurlijsten bewerkt, ze zijn van hout dus dit is niet moeilijk te repareren. We zijn er niet boos om, vaak is het onze eigen schuld. Als u zorgt dat uw Ara Maracaña ver genoeg kan blijven van te beschadigen oppervlakken dan helpt dat al veel. Uw papegaai weet niet dat het niet mag, hij weet niet hoeveel iets kost en wil gewoon lekker knagen.

Een oplossing hiervoor is ervoor zorgen dat u voldoende andere speeltjes ter beschikking stelt van uw Ara Maracaña. Wijzelf gaan bijvoorbeeld regelmatig langs bij de kringwinkels uit de buurt. Daar liggen vaak babyspeelgoedjes aan bodemprijsjes. Er is niets beter dan babyspeelgoedjes. We hebben een hele doos vol ervan zodat we regelmatig kunnen wisselen, zo blijft het interessanter voor Flupke. Als u speelgoedjes uitkiest probeer dan niets met katoen te nemen, dit blijft soms in hun ingewanden zitten met de dood tot gevolg. Speelgoed met henneptouw is toppie. Of lederen bandjes. Oude lederen broeksriemen, de draagriem van een oude handtas, houten knopen, dennenappels... De boodschap is om uw Ara Maracaña steeds bezig te houden en hem nieuwe uitdagingen aan te bieden. Zo blijft hij gelukkig en gezond.

Tijdens de puberteit (tussen 18 maanden en 2 tot 4 jaren oud) kan de Ara Maracaña 'bijterig' worden. Onze Flup zit nu midden in die periode. Hij pitst en nipt regelmatig in mijn handen, gezicht, nek en oren. Zelfs mijn neus moet eraan geloven soms. Het is aan u om dit gedrag zo snel mogelijk af te leren, maar volledig weg krijgt u het waarschijnlijk toch niet. Het beste is om het zoveel mogelijk te negeren, vooral geen 'drama' errond maken want dat is bijtgedrag belonen. Wat u wel kan doen is uw Ara Maracaña afleiden door hem bijvoorbeeld een trucje te laten doen, een raar geluidje te maken, alles is goed behalve drama. Roep zeker geen 'AUW!' daar dit een beloning is voor zijn bijtgedrag. Indien niets lukt kan u hem steeds terug in zijn kooi plaatsen of op zijn standaard. Met een beetje geluk leert hij dat zijn knibbelknabbelgedrag niet op prijs wordt gesteld.

De kooi

Ik heb al vele artikelen gelezen over Ara Maracaña's of Illiger's Macaws. Meestal wordt daarin geschreven dat een Ara Maracaña een zo groot mogelijke kooi nodig heeft om in rond te kunnen scharrelen/vliegen. Onze Flup is geknipt dus kan niet vliegen. Over het knippen doen uiteenlopende meningen de ronde. Ik vind dat in ons geval het beter is voor Flupke om geknipt te zijn. Hij gaat constant met me mee naar mijn nagelstudio die achteraan in onze tuin is gelegen, dit wil dus zeggen dat hij op mijn schouder meelift, in de open buitenlucht. Indien hij niet geknipt zou zijn zou hij al tientallen keer zijn gaan vliegen en dat is het laatste wat ik wil. Een papegaai heeft weinig overlevingskansen in ons klimaat denk ik. Als het goed weer is, zonnig en warm genoeg zit hij buiten in een kleine pruimenboom. Soms uren aan een stuk. Als hij niet geknipt zou zijn zou dat onmogelijk zijn. En het is net omdat hij zoveel vrijheid heeft buiten zijn kooi dat we onze megagrote kooi die we vroeger voor onze oude grijze roodstaart hadden hebben ingewisseld voor een kleiner exemplaar dat beter in onze living past. In de nagelstudio heeft hij een megagrote papegaaienstandaard waar hij op rond kan scharrelen. Hij gedraagt zich op de standaard anders dan op zijn kooi. Ik heb soms moeilijkheden om hem van zijn kooi af te krijgen, vanaf zijn standaard is dat geen enkel probleem. De hoogte van zijn binnenkooi bemoeilijkt zijn training, maar we werken eraan. Als uw Ara Maracaña niet geknipt is dan zou ik wel een grotere kooi aanbevelen. Een papegaai zijn kooi is zijn territorium, zijn eigenste persoonlijke plekje en dat wil hij altijd verdedigen, denk hier altijd aan. U moet zich in de gedachtewereld van uw papegaai inleven, dan begrijpt u hem beter.

Vooraleer een Ara Maracaña of wat dat betreft eender welke papegaai aan te schaffen moet u er rekening mee houden dat de kostprijs van een papegaai niet stopt na de aankoop ervan. Af en toe moet er naar de vogelarts mee gegaan worden, normale dierenartsen zijn niet geschikt om papegaaien te behandelen. Ook fatsoenlijke voeding, speelgoed, kooien enzoverder zijn een constante kost die u in gedachten moet houden. Indien u niet in de financiële mogelijkheid bent om deze kost te garanderen aan uw geliefde papegaai stop er dan mee alvorens te beginnen. Ik heb al meer geld uitgegeven aan onze Flup dan aan al onze honden tezamen denk ik.

Ara Maracaña's of Illiger's Macaws zijn niet zo veel voorkomend in de handel dan bijvoorbeeld grijze roodstaarten. Cites-papieren zijn verplicht bij overdracht van eigenaar en er mogen enkel nog gekweekte Ara Maracaña's verkocht worden nu. Onze Flup bijvoorbeeld is in Nederland geboren, bij een erkende kwekerij. Kleine Ara Maracaña's groeien dus niet aan bomen en het kan zijn dat u even zal moeten wachten vooraleer er eentje te vinden. Als u een adoptie-exemplaartje vind houd er dan rekening mee dat Ara Maracaña's of dwergara's een serieus temperamentje hebben en dat hun vorige eigenaar hier misschien verkeerd is mee omgegaan. Training is hier de boodschap.

Voeding van een Ara Maracaña

De Ara Maracaña's of dwergara's die in het wild leven eten voedsel dat vetrijker is dan andere Ara-soorten. Hun hoge energieniveau zorgt ervoor dat ze veel calorieën verbranden, daar moet rekening mee gehouden worden in hun dieet thuis. U moet natuurlijk wel meecalculeren dat uw vogel niet rondvliegt tussen palmbomen dus zijn verbruik ligt lager dan dat van zijn wilde soortgenoten. Ze leven in palmbomen en dat zijn hun voornaamste voedselbron. Hun sterke bekken zijn gemaakt om palmnoten te kraken. Palmnoten kan u meestal in diepvriesvorm aankopen bij verscheidene vogelspeciaalzaken. Ik heb ze ook in huis gehaald maar Flupke heeft er nog niet van gegeten. Maar dat komt waarschijnlijk nog wel. Het is niet omdat uw Ara Maracaña de eerste vijf maal iets niet wilt opeten dat hij dat nooit zal doen. Geduld is, zoals altijd met papegaaien, de boodschap hier. U kan ook groengekleurde groenten, verschillende granen en zaden, noten en een variatie aan fruit toevoegen aan zijn dieet.

Onze Flup eet een goede granenmengeling voor grote Ara's. Toen ik hem kocht heb ik eten meegekregen vanuit de winkel dat geschikt is voor Amazone's. Omdat ik toch twijfelde heb ik raad gevraagd aan de eigenaresse van Animalstars. Zij heeft een Ara Severa, een bijna identiek uitziende papegaai als mijn Ara-Maracaña, ook een dwergara. Zij wist me te vertellen dat Ara Maracaña's meer vet in hun voeding nodig hebben. Zo zie je maar, als je het niet zeker weet, vraag dan raad.  Deze winkel heeft ook een onlineshop en heeft letterlijk alles wat een papegaai maar wil.  Zeker de moeite om eens langs te gaan.

Variatie is zoals steeds de boodschap, papegaaien eten niet graag dag in dag uit hetzelfde, net zoals u. Verveling moet vermeden worden. Ara Maracaña's staan erom bekend dat ze soms moeilijke eters zijn dus het is goed om hen af en toe iets nieuws te laten proberen. Voedsel dat u ABSOLUUT MOET VERMIJDEN zijn avocado, chocolade (ook pure) en koffie omdat deze producten giftig zijn voor uw papegaai. Voor alle papegaaien trouwens, niet enkel Ara Maracaña's. En zorg ervoor dat er altijd vers water ter beschikking staat. In de nagelstudio heb ik bijvoorbeeld een andere granenmengeling staan, dat houdt het ook wat interessanter voor Flupke.

Beweging

De Ara Maracaña is een beweeglijke vogel dus eigenaars moeten er voor zorgen dat het de papegaai hier niet aan ontbreekt. Voldoende beweging zorgt er niet alleen voor dat uw papegaai gezond blijft maar het levert ook mentale stimulatie die essentieel is voor deze intelligente vogels. Een Ara Maracaña heeft zeker 2 tot 4 uren speeltijd nodig buiten zijn kooi per dag. Dit zorgt ervoor dat hij zijn spieren goed kan trainen en strekken, net zoals zijn hersenspiertjes, twee belangrijke componenten die zorgen voor een gezonde, gelukkige papegaai.

Een papegaaienstandaard behangen met veel speelgoedjes zal helpen met de training en zo een soort buitenverblijfje worden voor uw papegaai. Ik heb een grote papegaaienstandaard in de nagelstudio staan en daar zit hij heel graag, soms liever dan in zijn kooi binnen in onze woning. Hij is ook aangenamer van karakter op die speelstandaard. Zorg er wel voor dat u de speeltjes op de standaard regelmatig afwisselt, heeft hij een lievelingsspeeltje laat dat dan hangen. Een Ara Maracaña heeft veel stimulatie en kauwmateriaal nodig, denk daar altijd aan.

Ook zou ik het aanraden om een paar goede boeken aan te kopen ivm opvoeding van papegaaien. Kijk even rond op Bol.com daar vindt u vast wel iets. Ik hoop dat u iets aan dit artikel heeft gehad, zelf heb ik heel lang moeten zoeken naar informatie over Ara Maracaña's daarom dat ik dit artikel heb geschreven. Wij, 'mensen' van Ara Maracaña's moeten elkaar een beetje helpen nietwaar?
WWW Allesbehalve