Cursus NHA Korte verhalen schrijven

25-08-2018

Ja ja, ik weet het.  Het is weer veel te lang geleden dat ik nog een artikel heb gepost maar druk druk, vakantietijd, zomer, zon en weinig tijd (of zin) en nog meer excuses zijn er tussengekomen.  Maar ik ben terug nu.  Hier loopt alles rustig zijn gangetje.  In de nagelstudio is het soms razend druk, soms rustig en de familie doet hun ding.  Een paar van de kleinkindjes zijn ondertussen jarig geweest, feestjes met veel cadeautjes.  Het was een leuke zomer, het weer heeft goed meegewerkt dit jaar, nog nooit zo warm geweest de laatste jaren.  Binnenkort hoeven de Belgjes niet meer op vakantie te gaan naar het buitenland.  Iedereen een zwembad in zijn achtertuin, meer heeft een mens niet nodig met zo'n tropische temperaturen.

Omdat het schrijven op dit blog me wel goed bevalt heb ik besloten om een cursus schrijven te gaan volgen, een cursus 'Korte Verhalen schrijven' meer bepaald, bij NHA.


De cursus bestaat uit 48 lessen en kost me €248.00.  Waarom bij NHA? Ik heb een beetje rondgekeken naar verschillende opties en deze kwam er het beste uit (volgens mij).  Veel waar voor mijn geld.  Goed geschikt voor beginnende schrijvers zoals mezelf, er komt van alles aan bod...  En het is leuk dat ik opdrachtjes krijg, huiswerk om te maken in de vorm van verhalen.  Telkens niet meer dan 1500 woorden.  En daar ligt de uitdaging in.  Probeer maar eens een heel verhaal in 1500 woorden te crammen.  Eens ik begin met schrijven gaat het vlotjes en voor ik het weet zit ik al aan het maximum woorden.  Een opgave op zich dus.

Mijn eerste les is binnengekomen zo gauw ik me ingeschreven had, 'Schrijf in een verhaal iets over jezelf, je leven, opleiding, job, dromen en welke soort verhalen je aanspreken'.  Begin maar...  Ik vond het héérlijk!

Het begin was moeilijk, die eerste zin eruit krijgen.  Maar eens ik vertrokken was ging het verrassend goed.  Een klein beetje over mezelf, een paar herinneringen ertussen gooien, een paar genres die me aanspreken en een einde eraan vast breien.  Het schrijven ging makkelijker dan ik verwachtte.  Leuteren gaat me altijd goed af, ik heb dan ook al veel oefening gehad in de nagelstudio, maar toch... Soms verbaast een mens zich over zichzelf.

Ik heb er een epub van gemaakt met behulp van Calibre en op mijn e-reader gezet zodat ik het zelf kon nalezen op mijn favoriete leestool en pas dan kan je echt goed zien wat er mis mee is.  Mijn eerste probeersel was zeker niet het laatste hoor, ik denk dat ik mijn 'verhaal' wel tien keer heb herschreven voor ik het goed genoeg vond.  Een titel moest er ook bij en dat was ook een uitdaging.  Een titel moet pakkend zijn, interessant en uitnodigend om te lezen.  Ik ben benieuwd wat mijn docente ervan zal vinden.  Spannend!

Voor de nieuwsgierigen onder jullie, ik heb een link gezet naar de epub . Hier kan je het korte verhaal 'Kabbelend' in een zipfile downloaden.  Gewoon uitpakken en het epub bestand in je e-reader of smartphone zetten.   Je bent welkom om mijn eerste verhaal te lezen en laat maar weten wat je ervan vindt in de commentaren hieronder.  Lief zijn alsjeblieft.  Mijn schoondochter was de eerste proeflezer en die vond het goed, dat maakt me al iets geruster.

Het was de eerste keer dat ik zelf een epub bestand heb gemaakt, de cover foto heb ik er zelf bijgevoegd (auteursrechtenvrij uiteraard) gewoon omdat dat leuker leest in mijn Kobo.  Het huiswerk wordt gewoon opgestuurd in een Word-document.  Via Open Office gemaakt.

 En nu wachten maar, op de reacties van de docente...  Ik kijk echt uit naar mijn volgende opdracht :D  

En ik beloof dat ik meer op dit blog zal schrijven in de toekomst.  Ik heb op mijn statistieken kunnen zien dat er toch regelmatig mensen komen kijken.  Dat had ik niet verwacht maar ik vind het superleuk.


WWW Allesbehalve